SZKOŁA JEST ... FAJNA

Nauka może być przyjemna. Staramy się aby w naszej szkole właśnie tak było.

ROZWIJAJ PASJE

 

Rozwijaj i pielęgnuj swoje zainteresowania.

Oferta zajęć pozalekcyjnych pozwala w ciekawy sposób spędzić wolny czas.

ATRAKCYJNE PROFILE

 

Wybierz naukę na jednym z wielu atrakcyjnych kierunków.

Program zajęć jest konsultowany z przyszłymi pracodawcami, to gwarancja wysokich kompetencji zawodowych.

Gatronomik promuje Inowrocław - fotorelacja

UCZNIOWIE GASTRONOMIKA PROMUJĄ SWOJE MIASTO!

Ledwo zabrzmiał pierwszy dzwonek roku szkolnego 2016/2017, a już w piątek 02.09.2016 uczniowie Gastronomika mieli niecodzienną okazję promować swoje miasto !

Tego dnia przyjechała do naszego miasta TV3 Bydgoszcz , aby w pięknej scenerii naszych Tężni Solankowych nakręcić jeden z odcinków programu Region Pełen Lata. Drużynie Gastronomika w składzie: Patrycja Nowakowska, Patrycja Ponichtera, Joanna Łukaszewska, Monika Przybylska i Karol Rutkowski, przypadło w udziale przygotowanie i serwowania w letniej kuchni kilku pysznych potraw z udziałem dyni i naszej regionalnej dumy - gęsiny kołudzkiej. Na oczach widzów uczniowie bardzo sprawnie i z wielkim pietyzmem wyczarowali smaczne dania: krem z dyni z nutą orientu, pierogi z dynią i migdałami z sosem czosnkowym, a także pierś z gęsi duszoną w winie , podaną z karmelizowaną dynią i sosem żurawinowym. Przepisy zamieszczamy poniżej, aby każdy z Was mógł przygotować sobie te wyśmienite potrawy. Podajemy też link do strony, na której można obejrzeć cały odcinek programu z udziałem naszych uczniów.

http://bydgoszcz.tvp.pl/26788975/2092016

Krem z dyni z nutą orientu

Dynia 0,5 kg, 0,2 kg marchew, 0,2 kg ziemniaki, 0,1 kg cebula, 0,25 l mleczka kokosowego, sok z dwóch pomarańczy, łyżka oleju , garść pestek dyni, 1-2 ząbki czosnku, pół łyżeczki przyprawy curry, 1 łyżeczka startego świeżego imbiru, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, liście szałwii
Dynię , marchew i ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Cebulę siekamy i smażymy kilka minut na oleju, do zeszklenia . Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir, curry, ziele angielskie, liście laurowe i smażymy jeszcze minutę mieszając. Następnie dodajemy pokrojone warzywa i smażymy kolejne kilka chwil. Zalewamy 2 szklankami wody, przykrywamy i gotujemy warzywa do miękkości (jeśli używaliśmy patelni, to należy przełożyć wszystko do garnka). W czasie gotowania doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec dodać kilka liści szałwii . Gdy warzywa są już miękkie, wyjmujemy ziele angielskie i liście laurowe. Wszystko bardzo dokładnie blendujemy. Dodajemy mleko kokosowe, mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut. Jeśli trzeba, doprawiamy solą i pieprzem. Gotową zupę jeszcze raz blendujemy, aby była jedwabista. Pestki z dyni prażymy na suchej patelni. Posypujemy zupę , polewamy olejem z dyni i dekorujemy listkami szałwii.

Pierogi z dynią i migdałami z sosem czosnkowym

Nadzienie:

500 g dyni
1 pomidor
4 ząbki czosnku
0,10 kg mielonych migdałów
1 łyżka posiekanego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
1 łyżka posiekanego oregano lub 1 łyżeczka suszonego
1/4 łyżeczki chili
1/4 łyżeczki słodkiej papryki
sól i czarny pieprz

Ciasto:
250 g mąki pszennej
250 g mąki pszennej razowej
¾ szk. letniej wody,

2szt. jaja (żółtka)
20 g drożdży
4 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
1 łyżeczka soli
pestki dyni do posypania

Sos czosnkowy

Pie­kar­nik roz­grzać do 200 stop­ni, na bla­sze wy­ło­żo­nej pa­pie­rem do pie­cze­nia uło­żyć całe ka­wał­ki dyni, ząbki czosn­ku w łu­pi­nie oraz po­mi­do­ra. Piec przez 20 – 25 minut, po tym cza­sie spraw­dzić czy dynia jest mięk­ka i wyjąć wa­rzy­wa z pie­kar­ni­ka lub wyjąć po­mi­do­ra, a dynię do­pie­kać jesz­cze ko­lej­ne 10 minut. Mąkę przesiać, połączyć z jajkiem , ciepłą wodą, olejem ,rozkruszonymi drożdżami i za­gnieść gład­kie, ela­stycz­ne cia­sto, prze­ło­żyć je do miski, przy­kryć ście­recz­ką i od­sta­wić do wy­ra­sta­nia w cie­płe miej­sce do wyrastania. W mię­dzy­cza­sie z upie­czo­nej dyni wyjąć pest­ki, miąższ wy­drą­żyć i zmik­so­wać z upie­czo­ny­mi po­mi­do­ra­mi, czosn­kiem, ma­słem mig­da­ło­wym oraz zio­ła­mi. Do­pra­wić do smaku solą i pie­przem i od­sta­wić do cał­ko­wi­te­go ostu­dze­nia. Cia­sto roz­wał­ko­wać i wy­kra­jać kółka. Każde na­peł­niać łyżką far­szu, skle­jać, do­kład­nie przy­ci­skać rant wi­del­cem i ukła­dać na bla­sze wy­ło­żo­nej pa­pie­rem do pie­cze­nia. Gdy wszyst­kie będą go­to­we przy­kryć je ście­recz­ką i zo­sta­wić na ko­lej­ne 30 minut do wy­ra­sta­nia. Pie­kar­nik po­now­nie roz­grzać do 180 stop­ni, pie­ro­gi de­li­kat­nie po­sma­ro­wać białkiem, posypać pestkami dyni. Piec przez 18 – 20 minut, aż będą złote. Zja­dać go­rą­ce z dodatkiem np. sosu czosnkowego.

Pierś z gęsi duszona w winie , z karmelizowaną dynią i sosem żurawinowym,

  • duża pierś z gęsi kołudzkiej
  • 3/4 szklanki czerwonego wina
  • rozmaryn
  • sól
  • pieprz
  • dynia
  • żurawina
  • cukier brązowy
  • bukiet sałat
  • musztarda
  • miód
  • cytryna
  • pestki dyni

Pierś z gęsi umyj i osusz, natnij w kratkę skórę .Natrzyj pierś przyprawami (ilość według uznania) . Wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. Mięso przesmaż  na patelni, skórą do dołu aż będzie lekko złotawe. Zalej mięso  czerwonym winem i duś jeszcze przez 80 minut. Cukier rozpuścić na suchej patelni, rozprowadzić wodą , dodać dynię i żurawinę, podlać winem, zredukować. Pierś pokroić , polać sosem , podawać z sałatką z sosem musztardowo- miodowym.

14188655 753572858115671 4250802373862349641 o

14183898 753572961448994 3107642288458467404 n

14202523 753572874782336 7205209966661641363 n

14192638 753572938115663 1642957230427089612 n