UCZNIOWIE GASTRONOMIKA PROMUJĄ SWOJE MIASTO!
Ledwo zabrzmiał pierwszy dzwonek roku szkolnego 2016/2017, a już w piątek 02.09.2016 uczniowie Gastronomika mieli niecodzienną okazję promować swoje miasto !
Tego dnia przyjechała do naszego miasta TV3 Bydgoszcz , aby w pięknej scenerii naszych Tężni Solankowych nakręcić jeden z odcinków programu Region Pełen Lata. Drużynie Gastronomika w składzie: Patrycja Nowakowska, Patrycja Ponichtera, Joanna Łukaszewska, Monika Przybylska i Karol Rutkowski, przypadło w udziale przygotowanie i serwowania w letniej kuchni kilku pysznych potraw z udziałem dyni i naszej regionalnej dumy - gęsiny kołudzkiej. Na oczach widzów uczniowie bardzo sprawnie i z wielkim pietyzmem wyczarowali smaczne dania: krem z dyni z nutą orientu, pierogi z dynią i migdałami z sosem czosnkowym, a także pierś z gęsi duszoną w winie , podaną z karmelizowaną dynią i sosem żurawinowym. Przepisy zamieszczamy poniżej, aby każdy z Was mógł przygotować sobie te wyśmienite potrawy. Podajemy też link do strony, na której można obejrzeć cały odcinek programu z udziałem naszych uczniów.
http://bydgoszcz.tvp.pl/26788975/2092016
Krem z dyni z nutą orientu
Dynia 0,5 kg, 0,2 kg marchew, 0,2 kg ziemniaki, 0,1 kg cebula, 0,25 l mleczka kokosowego, sok z dwóch pomarańczy, łyżka oleju , garść pestek dyni, 1-2 ząbki czosnku, pół łyżeczki przyprawy curry, 1 łyżeczka startego świeżego imbiru, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, liście szałwii
Dynię , marchew i ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Cebulę siekamy i smażymy kilka minut na oleju, do zeszklenia . Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir, curry, ziele angielskie, liście laurowe i smażymy jeszcze minutę mieszając. Następnie dodajemy pokrojone warzywa i smażymy kolejne kilka chwil. Zalewamy 2 szklankami wody, przykrywamy i gotujemy warzywa do miękkości (jeśli używaliśmy patelni, to należy przełożyć wszystko do garnka). W czasie gotowania doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec dodać kilka liści szałwii . Gdy warzywa są już miękkie, wyjmujemy ziele angielskie i liście laurowe. Wszystko bardzo dokładnie blendujemy. Dodajemy mleko kokosowe, mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut. Jeśli trzeba, doprawiamy solą i pieprzem. Gotową zupę jeszcze raz blendujemy, aby była jedwabista. Pestki z dyni prażymy na suchej patelni. Posypujemy zupę , polewamy olejem z dyni i dekorujemy listkami szałwii.
Pierogi z dynią i migdałami z sosem czosnkowym
Nadzienie:
500 g dyni
1 pomidor
4 ząbki czosnku
0,10 kg mielonych migdałów
1 łyżka posiekanego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
1 łyżka posiekanego oregano lub 1 łyżeczka suszonego
1/4 łyżeczki chili
1/4 łyżeczki słodkiej papryki
sól i czarny pieprz
Ciasto:
250 g mąki pszennej
250 g mąki pszennej razowej
¾ szk. letniej wody,
2szt. jaja (żółtka)
20 g drożdży
4 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
1 łyżeczka soli
pestki dyni do posypania
Sos czosnkowy
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć całe kawałki dyni, ząbki czosnku w łupinie oraz pomidora. Piec przez 20 – 25 minut, po tym czasie sprawdzić czy dynia jest miękka i wyjąć warzywa z piekarnika lub wyjąć pomidora, a dynię dopiekać jeszcze kolejne 10 minut. Mąkę przesiać, połączyć z jajkiem , ciepłą wodą, olejem ,rozkruszonymi drożdżami i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto, przełożyć je do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce do wyrastania. W międzyczasie z upieczonej dyni wyjąć pestki, miąższ wydrążyć i zmiksować z upieczonymi pomidorami, czosnkiem, masłem migdałowym oraz ziołami. Doprawić do smaku solą i pieprzem i odstawić do całkowitego ostudzenia. Ciasto rozwałkować i wykrajać kółka. Każde napełniać łyżką farszu, sklejać, dokładnie przyciskać rant widelcem i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy wszystkie będą gotowe przykryć je ściereczką i zostawić na kolejne 30 minut do wyrastania. Piekarnik ponownie rozgrzać do 180 stopni, pierogi delikatnie posmarować białkiem, posypać pestkami dyni. Piec przez 18 – 20 minut, aż będą złote. Zjadać gorące z dodatkiem np. sosu czosnkowego.
Pierś z gęsi duszona w winie , z karmelizowaną dynią i sosem żurawinowym,
- duża pierś z gęsi kołudzkiej
- 3/4 szklanki czerwonego wina
- rozmaryn
- sól
- pieprz
- dynia
- żurawina
- cukier brązowy
- bukiet sałat
- musztarda
- miód
- cytryna
- pestki dyni
Pierś z gęsi umyj i osusz, natnij w kratkę skórę .Natrzyj pierś przyprawami (ilość według uznania) . Wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. Mięso przesmaż na patelni, skórą do dołu aż będzie lekko złotawe. Zalej mięso czerwonym winem i duś jeszcze przez 80 minut. Cukier rozpuścić na suchej patelni, rozprowadzić wodą , dodać dynię i żurawinę, podlać winem, zredukować. Pierś pokroić , polać sosem , podawać z sałatką z sosem musztardowo- miodowym.