SZKOŁA JEST ... FAJNA

Nauka może być przyjemna. Staramy się aby w naszej szkole właśnie tak było.

ROZWIJAJ PASJE

 

Rozwijaj i pielęgnuj swoje zainteresowania.

Oferta zajęć pozalekcyjnych pozwala w ciekawy sposób spędzić wolny czas.

ATRAKCYJNE PROFILE

 

Wybierz naukę na jednym z wielu atrakcyjnych kierunków.

Program zajęć jest konsultowany z przyszłymi pracodawcami, to gwarancja wysokich kompetencji zawodowych.

Dzień piernika w Gastronomiku

 

50 LAT PIERNIKA Z GASTRONOMIKA


Już po raz trzeci odbył się w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im .G.Jaworskiej w Inowrocławiu,czyli w popularnym Gastronomiku Dzień Piernika.Tegoroczna edycja zwiazana była z 50-leciem tradycji wypieku tego świątecznego specjału w tej szkole.Społeczność uczniowska pod kierunkiem nauczycieli przygotowała ten dzień ,żeby piernikową tradycję przybliżyć gimnazjalistą,którzy licznie i chętnie przybyli .Część zajęć miała charakter warsztatów – były wśród nich :warsztaty wypieku ciasta piernikowego i tworzenia z niego budowli piernikowych prowadzone przez absolwenta tej szkoły Adama Ogłodzińskiego,warsztaty dekorowania pierników prowadzone przez Panią Wiktorię Miklas,a piernikowe arcydzieła jej mamy Pani Anety Miklas eksponowane były w stołówce szkolnej.


Młodzi przyszli adepci sztuki kulinarnej wykazali się znakomitymi umiejętnościami w przygotowaniu potraw wigilijnych – barszczu ,pierogów czy pasztecików podczas warsztatów prowadzonych przez nauczyli zawodu – Panią Ewę Nowinską i Pana Macieja Wojdylaka.Gimnazjaliści uczestniczyli również w zajęciach warsztatowych tematycznie związanych ze Swietami Bożego Narodzenia bowiem pod okiem Pań Ewy Cieślak i Moniki Treli wykazali się talentami plastycznymi wykonując ozdoby świąteczne z makaronu wśród ,których znalazły się choinki,zawieszki choinkowe utrzymane w tonacjach złota i srebra.
W tym dniu goście mogli również obejrzeć pokaz synchroniczny przygotowany przez grupę kelnerów pod kierunkiem pana Piotra Nogackiego ,jak również uczestniczyć w pokazie układania fryzur wieczorowych,a także wykonywania makijażu i malowania paznokci.
Nie zabraklo stałego elementu ,którym była prezentacja multimedialna – tym razem dotycząca 50-letniej tradycji wypieku pierników w gastronomiku.Dużym powodzeniem wśród uczniów gimnazjów cieszyła się rumba ,do ktorej tańczenia zachęcali uczniowie Gastronomika.
Zwieńczeniem całej imprezy było rozstrzygniecie dwóch konkursów :
,,Konkursu na najpiękniejsza budowlę z piernika ”,którego laureatem został pierwszoklasista Piotr Pilaczyński ,uczeń gospodarzy oraz konkurs poetycki ,,Oda do piernika ” ,w którym pierwsze miejsce zdobyła .Ten ostatni konkurs był konkursem szkolnym ,w którym uczestniczyli tylko uczniowie Gastronomika.ko

15400980 810216209118002 4236779367677912195 n

15401152 809711249168498 6357418574930330262 n

15401173 810216422451314 3866653586245204048 n

15349757 810216295784660 7566488967535158304 n