Wigilia w Starostwie
Jeśli wigilia to tylko z Gastronomikiem.
Kolejna wigilia w Starostwie Powiatowym za nami. Już tradycją stał się fakt, iż smaczne potrawy i niezawodną obsługę na tym najpiękniejszym spotkaniu opłatkowym zapewniają wraz ze swoimi nauczycielami, uczniowie naszej szkoły. W tym roku nie zabrakło potraw tradycyjnych i tych bardziej nowoczesnych : zupa krem z borowików, pierogi z kapustą i grzybami, karp z pieczarkami, ale też i łosoś w cytrynowej glazurze, sałatka z tuńczyka, to tylko nieliczne przykłady ,,smakowitości” przygotowanych przez uczniów w szkolnej pracowni gastronomicznej pod okiem instruktorów zawodu. Nauka zawodu pod okiem takich fachowców to istna przyjemność.
POLAGRA GASTRO, INVEST HOTEL i SMAKI REGIONÓW.
W dniu 26 września 2016 r. uczniowie klasy II i III technikum hotelarskiego uczestniczyli w wycieczce do Poznania na targi POLAGRA GASTRO, INVEST HOTEL i SMAKI REGIONÓW. Zgodnie z ideą targów mieliśmy okazję zapoznać się z nowościami w zakresie funkcjonowania hoteli – również tych ze specjalizacją welless & Spa oraz restauracji. Z nowości dotyczących wyposażenia technicznego – ciekawym rozwiązaniem była ruchoma ścianka wspinaczkowa – rodzaj pionowej bieżni z szerokim zakresem parametrów obsługi. Dużym zainteresowaniem publiczności cieszył się konkurs gastronomiczny – PRIMERBA CUP, gdzie jurorami byli znani w branży szefowie najbardziej prestiżowych restauracji w Polsce, a wśród nich również laureaci konkursu TVP 2 Top Chef. Mogliśmy również obejrzeć widowiskowe pokazy kulinarne i skorzystać z licznych degustacji wyrobów gastronomicznych.
Opiekunem grupy była pani Elżbieta Gabryszak
Pierwsza edycja ,,Grillowania z Gastronomikiem 2016”
Pierwsza edycja ,,Grillowania z Gastronomikiem 2016” za nami. W tym czasie odwiedziło nas prawie 300 gimnazjalistów! Dziękujemy im za wspólną zabawę , a Ci których tu zabrakło , niech żałują, bo działo się naprawdę wiele. Na boisku szkolnym odbywały się zawody sportowe w piłce nożnej chłopców. Walka była naprawdę emocjonująca , było na co popatrzeć.
"Przyroda i architektura województwa kujawsko-pomorskiego"
Zakończyła się tegoroczna edycja konkursu fotograficznego "Przyroda i architektura województwa kujawsko-pomorskiego". Nagrody laureatom - albumy, w których można obejrzeć ich zdjęcia - wręczyli wojewoda Mikołaj Bogdanowicz i dyrektor generalna KPUW Paulina Wenderlich.W tym roku komisja konkursowa obejrzała 2939 nadesłanych zdjęć, do publikacji wybrano najciekawszych 305 wykonanych przez 41 autorów, jednym z nich był uczeń naszej szloły: Sebastian Domański. Opiekunem Sebastiana była Pani Jolanta Mikołajczak.
Wycieczka po atrakcjach turystycznych Inowrocławia
W dniu 06.12.2016 uczniowie kl. I technikum hotelarskiego, uczestniczyli wraz z opiekunem p. Elżbietą Gabryszak i przewodnikiem turystycznym panem Wojciechem Szełęgą w wycieczce turystycznej po Inowrocławiu. Na początku wycieczki pan przewodnik obdarował nas upominkami, jak twierdził, od Św. Mikołaja. Swoje pierwsze kroki skierowaliśmy na skwer Obrońców Inowrocławia, gdzie usłyszeliśmy m.in. historię Szkoły Wydziałowej, zlokalizowanej tam przed II wojną światową, obecnie w tym miejscu znajduje się tablica pamiątkowa.
Gatronomik promuje Inowrocław - fotorelacja
UCZNIOWIE GASTRONOMIKA PROMUJĄ SWOJE MIASTO!
Ledwo zabrzmiał pierwszy dzwonek roku szkolnego 2016/2017, a już w piątek 02.09.2016 uczniowie Gastronomika mieli niecodzienną okazję promować swoje miasto !
Tego dnia przyjechała do naszego miasta TV3 Bydgoszcz , aby w pięknej scenerii naszych Tężni Solankowych nakręcić jeden z odcinków programu Region Pełen Lata. Drużynie Gastronomika w składzie: Patrycja Nowakowska, Patrycja Ponichtera, Joanna Łukaszewska, Monika Przybylska i Karol Rutkowski, przypadło w udziale przygotowanie i serwowania w letniej kuchni kilku pysznych potraw z udziałem dyni i naszej regionalnej dumy - gęsiny kołudzkiej. Na oczach widzów uczniowie bardzo sprawnie i z wielkim pietyzmem wyczarowali smaczne dania: krem z dyni z nutą orientu, pierogi z dynią i migdałami z sosem czosnkowym, a także pierś z gęsi duszoną w winie , podaną z karmelizowaną dynią i sosem żurawinowym. Przepisy zamieszczamy poniżej, aby każdy z Was mógł przygotować sobie te wyśmienite potrawy. Podajemy też link do strony, na której można obejrzeć cały odcinek programu z udziałem naszych uczniów.
Obchody Święta Niepodległości
Uczniowie należący do koła teatralnego ŻAK wraz z Samorządem Uczniowskim przygotowali inscenizacje słowno-muzyczną upamiętniającą najważniejsze wydarzenia z historii naszej Ojczyzny. Społeczność uczniowska miała okazje, w ciszy i zadumie, pomyśleć o tych, którym zawdzięczamy wolność i niepodległość.
Walentynki w Gastronomiku
Walentynki - Dzień Zakochanych
Było wręczenie "Walentynek", tańce i śpiew! Tak bawili się wszyscy zakochani w naszej szkole. Dziękujemy uczniom z Samorządu Uczniowskiego!
Strona 2 z 4