Zespół Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich im. Genowefy Jaworskiej w Inowrocławiu rozpoczyna nabór na kwalifikacyjny kurs zawodowy (kwalifikacja "trzyliterowa") realizowany zgodnie z Rozporządzeniem MEN z dnia 16 maja 2019 r. w sprawie podstaw programowych kształcenia w zawodach szkolnictwa branżowego oraz dodatkowych umiejętności zawodowych w zakresie wybranych zawodów szkolnictwa branżowego w roku szkolnym 2021/2022
- W jakim zawodzie i kwalifikacji realizowany jest kurs?
Kurs realizowany jest w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych w wyodrębnionej kwalifikacji organizacja żywienia i usług gastronomicznych HGT.12
- Do kogo skierowany jest kurs?
Kurs jest skierowany do osób, które chcą:
- dokumentem potwierdzić swoje kwalifikacje zawodowe
- zdobyć nowy zawód
- uzupełnić wiedzę w zawodzie kucharz
- zdobyć uprawnienia do wykonywania zawodu na poziomie technikum
- podnieść kwalifikacje w na potrzeby pracy
- uzyskać nowe kwalifikacje zawodowe na rynku pracy
- podjąć dalsze kształcenie lub doskonalenie zawodowe w trakcie pracy zawodowej
- zdobyć tytuł technika żywienia i usług gastronomicznych
- jednocześnie uzupełnić wyksztalcenie średnie kształcąc się w Centrum Kształcenia Ustawicznego w Inowrocławiu (więcej informacji www.cku.ino.com.pl)
- Co daje ukończenie kursu?
Ukończenie kwalifikacyjnego kursu zawodowego oraz uzyskanie kwalifikacji technika żywienia i usług gastronomicznych umożliwia:
- podjęcie zatrudnienie w zakładach żywienia zbiorowego (stołówki, restauracje, bary, kawiarnie itp.), instytucjach zajmujących się obrotem żywnością, służbie zdrowia (sanatoria, żłobki, służby sanitarno-epidemiologiczne, szpitale), organizacjach ochrony konsumenta, instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu, żywności i placówkach prowadzących żywienie zbiorowe (domy opieki społecznej, domy dziecka, internaty, akademiki, hotele, pensjonaty, domy wczasowe itp.).
- ponadto absolwenci mogą prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych i domowych, hotelarskich, agroturystyki czy cateringowych.
- Jakie są warunki przystąpienia do kursu?
Warunkiem przystąpienia do kursu jest:
- posiadanie wykształcenia minimum podstawowego potwierdzonego świadectwem ukończenia szkoły podstawowej/gimnazjum albo zasadniczej szkoły zawodowej lub branżowej szkoły I stopnia albo świadectwem ukończenia szkoły średniej.
- posiadanie świadectwo/dyplomu potwierdzającego uzyskanie kwalifikacji T.6 sporządzanie potraw i napojów właściwej dla zawodu kucharz albo kwalifikacji TG.07 sporządzanie potraw i napojów właściwej dla zawodu kucharz albo HGT.02. przygotowanie i wydawanie dań właściwej dla zawodu kucharz albo dyplomu czeladniczego w zawodzie kucharz
- Ile czasu trwa kurs i jak jest zorganizowany?
Kurs w kwalifikacji HGT.12 organizacja żywienia i usług gastronomicznych trwa
430 godzin, rozłożony jest na dwa semestry a zajęcia odbywają się w formie wieczorowej dwa razy w tygodniu. Rozpoczęcie kursu nastąpi 01 września 2021 r. a jego zakończenie 24 czerwca 2022 r.
- Czym kończy się kurs?
- Po ukończeniu kursu słuchacz otrzymuje Zaświadczenie ukończenia kwalifikacyjnego kursu zawodowego wydane zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej potwierdzające zdobycie kwalifikacji zawodowych.
- Po zdaniu egzaminu przed OKE, absolwent otrzymuje się świadectwo/dyplom potwierdzające kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych (kod zawodu: 343404).
Uzyskane w ten sposób kwalifikacje zawodowe są zgodne z Rozporządzeniem MEN z dnia 15 lutego 2019 r. w sprawie ogólnych celów i zadań kształcenia w zawodach szkolnictwa branżowego oraz klasyfikacji zawodów szkolnictwa branżowego, Rozporządzeniem MEN z dnia 19 marca 2019 r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych, Rozporządzeniem MEN z dnia 16 maja 2019 r. w sprawie podstaw programowych kształcenia w zawodach szkolnictwa branżowego oraz dodatkowych umiejętności zawodowych w zakresie wybranych zawodów szkolnictwa branżowego oraz Rozporządzeniem Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 07.08.2014 r. w sprawie klasyfikacji zawodów i specjalności na potrzeby rynku pracy oraz zakresu jej stosowania oparta na Międzynarodowym Standardzie ISCO.
7) Jak zapisać się na kurs?
Aby zapisać się na kurs, należy wypełnić i złożyć w sekretariacie szkoły podanie znajdujące sie w zakładce „KWALIFIKACYJNE KURSY ZAWODOWE”.