W czwartek 20 października 2016 roku w Pijalni Wód-Palmiarni ,,Inowrocławianka ‘’odbył się niezwykły festiwal, bo II Festiwal Dyni na Kujawach. Sprawcą tego wydarzenia był już po raz kolejny, inowrocławski Gastronomik, który wraz z Kujawskim Centrum Kultury przygotował cały szereg atrakcji dla mieszkańców Inowrocławia.
Dynia w roli głównej, dlaczego? Bo to ciągle niedoceniane warzywo o niezwykłych walorach odżywczych, kosmetycznych, a także wspaniały materiał do tworzenia pięknych dekoracji i to niekoniecznie w halloweenowym klimacie.
Dynia coraz częściej kojarzy się nam z piękną, złotą, polską jesienią. Organizatorzy szukali największego okazu w okolicy, gdyż był to temat jednego z konkursów. Okazało się, że największą dynię własnoręcznie wyhodowała 17 Inowrocławska Gromada Zuchów ,,Szare Wilczęta”, pod opieką hm. Tomasza Sibory. Miejsce II zajęła Agata Piotrowska, a III miejsce Jagoda Kostuch – obie uczennice z ZSP nr2 w Inowrocławiu.
Inny konkurs pt. „Dyniowe inspiracje”, skierowany był do uczniów szkół, którzy mieli za zadanie wykonać własne ,,fantazje z dyni”. W kategorii szkół gimnazjalnych I miejsce zajął Mateusz Nowak, II miejsce zajął Jacek Śmiełowski, a na III miejscu znalazła się praca Zuzanny Przekwas – wszyscy uczniowie reprezentują Gimnazjum nr 3 w Inowrocławiu. Wśród uczniów „Gastronomika” kolejne miejsca zajęły prace: I miejsce Paulina Klarys, II miejsce Sandra Kwiatkowska, III miejsce Wioletta Pakulska.
Wszystkim laureatom serdecznie gratulujemy!
Konkursy i ekspozycje nagrodzonych dyń to namiastka atrakcji, które czekały na zwiedzających. Uczennice klas hotelarskich zorganizowały niesamowite stoisko Wellnes Spa, gdzie można było skorzystać z walorów kosmetycznych dyni. Maseczki na twarz i dekolt, czy też na dłonie z użyciem miąższu i pestek z dyni oraz cennej oliwy z pestek dyni, cieszyły się ogromnym powodzeniem.
Stoisko carvingu, czyli sztuki rzeźby w owocach i warzywach było oblegane nieustannie, a to za sprawą uczniów, którzy prowadzili warsztaty i uczyli podstawowych umiejętności w tym zakresie. Piękne rzeźby w dyni , którymi była przyozdobiona Pijalnia ukazywał zresztą ,że warto zagłębić się w carving.
Pięknie prezentował się też kącik Spiżarni Gastronomika, gdzie w odświętnej szacie uśmiechały się do gości niezliczone ilości przetworów z dynią w roli głównej.
Dzięki wsparciu i hojności sponsorów, uczniowie klas gastronomicznych mieli możliwość przygotowania niezliczonych potraw i deserów z dodatkiem dyni, którymi częstowali przybyłych. Zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym, kaszotto dyniowe z borowikami, gulasz z dyni z nutą orientu, polędwiczki w cieście francuskim na musie z dyni, to tylko nieliczne z kulinarnych atrakcji.
W chacie kujawskiej natomiast czekały nasze dzielne Kujawianki, które częstowały gości tradycyjnymi smakołykami. Tace uginały się od ciasta drożdżowego z dynią i swojskiego razowego chleba na zakwasie z pestkami dyni, który najlepiej smakował ze świeżym smalcem wykonanym dzień wcześniej w szkolnej pracowni.
Honorowym gościem II Festiwalu Dyni na Kujawach był Gwiazda Dariusz absolwent Gastronomika, który od lat pracuje jako szef kuchni restauracji 3V6 w hotelu City w Bydgoszczy, promujący doskonałą kuchnię w naszym regionie. Jego pokazy przygotowania sushi z dynią cieszyły się ogromnym powodzeniem i zainteresowaniem przybyłych.
Bardzo intrygujące i nieprzewidywalne były natomiast pokazy sztuki magicznej w wykonaniu iluzjonisty, Tomasza Juszy, uczestnika programu telewizyjnego Mam Talent, który porwał nas w świat magii, gdzie zapomnieliśmy na chwilę o wypełnianiu brzuszków dyniowymi smakołykami.
Interesujące pokazy przygotowali również uczniowie Gastronomika. Uczennice klas fryzjerskich zaprezentowały najnowsze, jesienne trendy w pokazie fryzur i makijażu , natomiast uczniowie klas kelnerskich ukazali nam piękno sztuki kelnerskiej w pokazie synchronicznym.
Całość dopełniły występy muzyczne Little Stars ze Studia Piosenki KCK i Gniewkowianie.
Rozliczne atrakcje, coś dla ciała i dla ducha, każdy znalazł coś dla siebie w czasie II Festiwalu Dyni na Kujawach. Kto nie zdążył zapraszamy za rok. Dziękujemy, że byliście z nami!
Dziękujemy także naszym sponsorom za okazane wsparcie: PGKiM Inowrocław, Zakłady Mięsne Viando, Zakład Poligraficzny Pozkal, Hotel City Bydgoszcz, Solanki Uzdrowisko Inowrocław, Zakłady Mięsne Gzella oraz Cykoria S.A Wierzchosławice.