FESTIWAL Z DYNIĄ W ROLI GŁÓWNEJ
W czwartek 20 października 2016 roku w Pijalni Wód-Palmiarni ,,Inowrocławianka ‘’odbył się niezwykły festiwal, bo II Festiwal Dyni na Kujawach. Sprawcą tego wydarzenia był już po raz kolejny, inowrocławski Gastronomik, który wraz z Kujawskim Centrum Kultury przygotował cały szereg atrakcji dla mieszkańców Inowrocławia.
Rozpoczęcie roku szkolnego 2016/2017
Wrzesień kojarzy się wszystkim z zakończeniem wakacji, rozpoczęciem roku szkolnego, cudownym babim latem ... Teraz przyszedł czas na pierwsze powakacyjne przywitanie kolegów i nauczycieli, no i na odpisanie planu lekcji na jutrzejszy, pierwszy dzień nauki.
II edycja Kulinarny Master Team
II edycja Kulinarny Master Team za nami! Nasza szkoła już kolejny raz wraz z KCK Inowrocław zorganizowała niesamowite kulinarne show dla dzieci z okazji ich święta. Tym razem zaprosiliśmy do rywalizacji uczniów szkół podstawowych i gimnazjalnych. Trzyosobowe drużyny stawiły się do konkursu w pełnym oporządzeniu i z ogromnym pokładem energii , która tak ich rozpierała, że spiżarnia ledwo wytrzymała 15 minutowe ,,polowanie na produkty” od którego rozpoczęła się zacięta rywalizacja. Następne 50 minut , to już intensywna praca na stanowiskach , aby wyczarować hamburgery i desery, które będą w stanie zaskoczyć wymagające Jury. Nad całym zamieszaniem czuwali uczniowie klas gastronomicznych , którzy zadbali o bezpieczne grillowanie a także wspierali swych młodszych kolegów . W końcu dla naszych uczniów kuchnia nie ma tajemnic, gdyż w naszej szkole nabierają rzetelnej wiedzy i umiejętności z tego zakresu .
Adepci sztuki kulinarnej
FERIE ZIMOWE
Życzymy wszystkim nauczycielom, pracownikom i uczniom szkoły miłych, bezpiecznych ferii zimowych oraz odpoczynku po trudach ciężkiej, kilkumiesięcznej pracy. Niech ten wspaniały czas dostarczy Wam niezapomnianych wrażeń oraz wielu ciekawych przeżyć. Odpoczywajcie, cieszcie się przygodami, poznawaniem nowych miejsc i ludzi. Mamy nadzieję, że wrócicie wszyscy zadowoleni, uśmiechnięci oraz wypoczęci, z nową energią do pracy w drugim semestrze
Jednocześnie chcemy Wam przypomnieć kilka prostych zasad, które sprzyjają bezpieczeństwu:
Olimpiada Zdrowego Stylu Życia
W grudniu odbył się etap rejonowy XXV Ogólnopolskiej Olimpiady Zdrowego Stylu Życia. Uczennice Gastronomika zdobyły czołowe miejsce. Klaudia Wesołowska z klasy II a/b zajęła III miejsce, a Hania Zielińska z klasy II c zajęła I miejsce i awansowała do etapu okręgowego olimpiady, który odbędzie się w marcu.
Dawno, dawno temu ...
Dawno temu, przez wszystkich kochany,
Żył biskup Mikołaj, wszystkim nam znany.
Najuboższym chętnie z pomocą śpieszył,
Biednych i smutnych wspomagał i cieszył.
PRZEDSZKOLAKI PIEKĄ ZŁOTE PIERNIKI W GASTRONOMIKU
Gastronomik , który słynie z wypieku najsmaczniejszych pierników w regionie kolejny raz gościł w swoich progach najmłodszych adeptów sztuki kulinarnej tj. przedszkolaków. Dzieci przybyły bardzo licznie do ZSP nr2 z zaprzyjaźnionego przedszkola ,,Miś”. Bardzo ochoczo przystąpiły do wykrawania i wypieku pierniczków, pod okiem swoich starszych kolegów z klas gastronomicznych. Łatwo nie było, bo stoły za wysokie i blachy za duże, ale chęci i zapał ogromny, który pokonał wszelkie przeszkody. Zwieńczeniem warsztatów było ozdabianie pierniczków , które maluchy postanowiły wykorzystać jako prezenty świąteczne dla swoich najbliższych. Bo upominki zrobione własnoręcznie mają przecież największą wartość.
Strona 1 z 4