SZKOŁA JEST ... FAJNA

Nauka może być przyjemna. Staramy się aby w naszej szkole właśnie tak było.

ROZWIJAJ PASJE

 

Rozwijaj i pielęgnuj swoje zainteresowania.

Oferta zajęć pozalekcyjnych pozwala w ciekawy sposób spędzić wolny czas.

ATRAKCYJNE PROFILE

 

Wybierz naukę na jednym z wielu atrakcyjnych kierunków.

Program zajęć jest konsultowany z przyszłymi pracodawcami, to gwarancja wysokich kompetencji zawodowych.

INFORMACJA O KIERUNKACH KSZTAŁCENIA

Inowrocławski „Gastronomik” to nie tylko szkoła umożliwiająca zdobycie ciekawego zawodu, ale dająca możliwość rozwoju zainteresowań, przygotowująca do dalszej nauki i pracy.   Najlepszym świadectwem jakości pracy placówki są wysoka zdawalność egzaminów potwierdzających kwalifikacje w zawodzie  oraz absolwenci, którzy działają prężnie w środowisku zawodowym, pracują  w restauracjach i hotelach na terenie całego kraju i poza granicami Polski.  Zewnętrzne egzaminy zawodowe są  przeprowadzane przez OKE na terenie szkoły. Na wniosek absolwenta, do dyplomu dołącza się Europass - Suplement zawierający opis zawodu i kwalifikacji. Europass wydany jest w języku polskim i angielskim. Uzyskany dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe honorują kraje Unii Europejskiej. Przekazywanie teoretycznej i praktycznej wiedzy z zakresu gastronomii, hotelarstwa, turystyki, sztuki kelnerskiej i fryzjerstwa to bardzo istoty,  ale nie jedyny aspekt kształcenia w Zespole Szkól Gastronomiczno-Hotelarskich im. Genowefy Jaworskiej. Ważnym celem szkoły jest rozwój osobowy ucznia w wymiarze intelektualnym, psychicznym, społecznym, zawodowym i moralnym . Program wychowawczy uwzględnia każdego ucznia w szkole, pomaga mu w rozwoju, kształtuje człowieka odpowiedzialnego za siebie i innych. O swojej szkole uczniowie i absolwenci  mówią, że jest bezpieczna, zadbana, pozwala rozwijać swoje umiejętności. Mamy nowoczesne, świetnie wyposażone pracownie gastronomiczne. Zaplecze dydaktyczne szkoły jest stale modernizowane.  Zajęcia teoretyczne i praktyczna nauka zawodu prowadzona jest pod kierunkiem doświadczonej kadry pedagogicznej. Już teraz zapraszamy ósmoklasistów nie tylko do zainteresowania naszą szkołą i ofertą edukacyjną, ale dalszej nauki  właśnie w „Gastronomiku”.

Zespół Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich im. Genowefy Jaworskiej
ul. Sienkiewicza 33 tel.52 357 44 53 e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

W roku szkolnym 2023/2024 Szkoła uruchamia następujące kierunki kształcenia:

 Technik stylista

Zawód łączący umiejętności z zakresu odzieżownictwa, fryzjerstwa i wizażu. Stylista wykorzystuje umiejętności projektowania i wykonywania kolekcji wyrobów odzieżowych, wiedzy z zakresu doboru barw kolorystycznych, fryzur i makijażu. W branży stylisty bardzo ważną rzeczą jest wiedza i umiejętności tworzenia , wykonywania kreacji, zgodnie z życzeniem klienta. Zawód ten odpowiada na potrzebę klienta bycia atrakcyjnym i zadbanym poprzez wykreowanie jego nowego wizerunku. Odpowiedni zewnętrzny wizerunek jest nie do przecenienia, gdyż ma wpływ na relację z innymi, samopoczucie, życie prywatne i zawodowe. Technik stylista to mistrz tworzenia wizerunku klienta. Połączenie elementów projektowania i wykonywania kolekcji wyrobów odzieżowych z elementami projektowania, doboru fryzury oraz makijażu, daje możliwości uzyskania kompleksowego wykształcenia odpowiadającego na potrzeby rynku pracy. Wygląd zewnętrzny jest coraz bardziej ceniony. Obserwuje się jego wpływ na życie zawodowe, dlatego zawód ten uważany jest za zawód przyszłości.

Technik żywienia i usług gastronomicznych – wybierając ten kierunek zdobędziesz wiedzę z zakresu nowoczesnych technologii żywienia człowieka oraz będziesz potrafił organizować imprezy okolicznościowe.
Nabędziesz praktycznych umiejętności związanych z profesjonalną i kompleksową obsługą konsumenta oraz usługą cateringową. Poznasz zasady dietetyki a praktyki zawodowe będziesz odbywał w najlepszych restauracjach
Po ukończeniu szkoły będziesz mógł pracować na stanowiskach : szefa kuchni, doradcy żywieniowego, menadżera, kucharza, technologa, dietetyka, a nawet będziesz mógł założyć własną firmę cateringową. Swoje talenty będziesz mógł rozwijać biorąc udział w bardzo wielu konkursach branżowych ,czy imprezach organizowanych przez naszą szkołę.


Technik hotelarstwa – wybierając ten kierunek  nauczysz się profesjonalnie obsługiwać gości hotelowych w zakresie usług zarówno noclegowych, jak i gastronomicznych, turystycznych, rekreacyjnych i konferencyjnych. Będziesz umiał organizować usługi SPA & Wellness. Poznasz zasady zarządzania obiektem hotelarskim. Dowiesz się jak projektować działania marketingowe. Odbędziesz praktyki zawodowe w hotelach i innych obiektach hotelarskich najwyższych kategorii. Bez trudu znajdziesz atrakcyjną pracę w renomowanych obiektach hotelarskich w Polsce i zagranicą.

Technik usług kelnerskich – wybierając ten kierunek zdobędziesz wiedzę dotyczącą techniki podawania potraw i napojów oraz projektowania, aranżacji sal restauracyjnych i bankietowych. Nauczysz się profesjonalnie obsługiwać gości, nakrywać stoły i aranżować ich dekoracje. Twoje praktyki zawodowe będziesz odbywał w renomowanych zakładach gastronomicznych w kraju i za granicą. Znajdziesz zatrudnienie w wysokiej klasy restauracjach i kawiarniach, i innych obiektach takich jak promy, statki, samoloty. Jeżeli będziesz chciał to możesz założyć własną firmę po zdobyciu zawodu i specjalności. Swoje talenty będziesz mógł rozwijać w branżowych konkursach np. w konkursie barmańskim
i kelnerskim.

Technik usług fryzjerskich – wybierając ten kierunek zdobędziesz wiedzę
i umiejętności z zakresu : zagęszczania i przedłużania włosów,  organizowania prac fryzjerskich w salonie, nowoczesnych technik koloryzacji, kreatywnych strzyżeń i modelowania, fryzjerstwa męskiego, najnowszych trendów układania fryzur, pielęgnacji i zdobienia paznokci. Po ukończeniu szkoły uzyskasz pracę w zawodzie: fryzjer damski, fryzjer męski, fryzjer-perukarz, fryzjer teatralny
i filmowy, doradca handlowy branży fryzjerskiej, konsultant do spraw fryzjerstwa oraz prowadzić własny salon fryzjerski.

Branżowa Szkoła I stopnia w zawodzie kucharz  - wybierając ten kierunek poznasz techniki sporządzania potraw, napojów, deserów, nauczysz się podstaw technologii gastronomicznej, zdobędziesz podstawowe informacje dotyczące pracy kelnera i barmana. Nauczysz się jak pięknie przygotować i zaaranżować stoły okolicznościowe. Dowiesz się, jak prowadzić usługi cateringowe i założyć własną firmę gastronomiczną. Odbędziesz praktyki w naszych pracowniach gastronomicznych pod okiem znakomitych specjalistów. Swoje talenty będziesz mógł rozwijać biorąc udział w bardzo licznych przedsięwzięciach kulinarno-gastronomicznych i konkursach.


Branżowa Szkoła I stopnia w zawodzie fryzjer – wybierając ten kierunek poznasz zasady technologii fryzjerstwa, stylizacji fryzur, paznokci, makijażu. Nauczysz się wykonywać fryzury użytkowe, wieczorowe i awangardowe. Zdobędziesz umiejętność wykonywania nowoczesnej koloryzacji, strzyżenia, przedłużania i zagęszczania włosów. Odbędziesz praktyki zawodowe w najlepszych salonach fryzjerskich. Będziesz mógł prowadzić własny salon fryzjersko – kosmetyczny lub podjąć pracę w renomowanych zakładach w branży fryzjerskiej.

Branżowa Szkoła I stopnia w zawodzie piekarz, cukiernik i sprzedawca dla młodocianych pracowników - nauka w klasie wielozawodowej trwa 3 lata. Uczniowie, zgodnie ze swoimi zainteresowaniami, wybierają zawód oraz zakład pracy w którym będą odbywały się praktyki zawodowe.
Uczniowie będą zdobywać w szkole jedynie wiedzę z przedmiotów ogólnokształcących, natomiast wiedzę z zakresu wybranego zawodu na okresowych kursach zawodowych organizowanych przez Ośrodki Dokształcania Zawodowego. Umiejętności w wybranych zawodach będą zdobywać podczas nauki zawodu u wybranego przez siebie pracodawcy, przez cały okres edukacji. Nauka zawodu młodocianych pracowników organizowana przez pracodawcę, odbywa się na podstawie zawartej pomiędzy uczniem a pracodawcą, umowy
o pracę w celu przygotowania do zawodu.