Inowrocławski „Gastronomik” to nie tylko szkoła umożliwiająca zdobycie ciekawego zawodu, ale dająca możliwość rozwoju zainteresowań, przygotowująca do dalszej nauki i pracy. Najlepszym świadectwem jakości pracy placówki są wysoka zdawalność egzaminów potwierdzających kwalifikacje w zawodzie oraz absolwenci, którzy działają prężnie w środowisku zawodowym, pracują w restauracjach i hotelach na terenie całego kraju i poza granicami Polski. Zewnętrzne egzaminy zawodowe są przeprowadzane przez OKE na terenie szkoły. Na wniosek absolwenta, do dyplomu dołącza się Europass - Suplement zawierający opis zawodu i kwalifikacji. Europass wydany jest w języku polskim i angielskim. Uzyskany dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe honorują kraje Unii Europejskiej. Przekazywanie teoretycznej i praktycznej wiedzy z zakresu gastronomii, hotelarstwa, turystyki, sztuki kelnerskiej i fryzjerstwa to bardzo istoty, ale nie jedyny aspekt kształcenia w Zespole Szkól Gastronomiczno-Hotelarskich im. Genowefy Jaworskiej. Ważnym celem szkoły jest rozwój osobowy ucznia w wymiarze intelektualnym, psychicznym, społecznym, zawodowym i moralnym . Program wychowawczy uwzględnia każdego ucznia w szkole, pomaga mu w rozwoju, kształtuje człowieka odpowiedzialnego za siebie i innych. O swojej szkole uczniowie i absolwenci mówią, że jest bezpieczna, zadbana, pozwala rozwijać swoje umiejętności. Mamy nowoczesne, świetnie wyposażone pracownie gastronomiczne. Zaplecze dydaktyczne szkoły jest stale modernizowane. Zajęcia teoretyczne i praktyczna nauka zawodu prowadzona jest pod kierunkiem doświadczonej kadry pedagogicznej. Już teraz zapraszamy ósmoklasistów nie tylko do zainteresowania naszą szkołą i ofertą edukacyjną, ale dalszej nauki właśnie w „Gastronomiku”.
Zespół Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich im. Genowefy Jaworskiej
ul. Sienkiewicza 33 tel.52 357 44 53 e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
W roku szkolnym 2024/2025 Szkoła uruchamia następujące kierunki kształcenia:
Technik żywienia i usług gastronomicznych – wybierając ten kierunek zdobędziesz wiedzę z zakresu nowoczesnych technologii żywienia człowieka oraz będziesz potrafił organizować imprezy okolicznościowe.
Nabędziesz praktycznych umiejętności związanych z profesjonalną i kompleksową obsługą konsumenta oraz usługą cateringową. Poznasz zasady dietetyki a praktyki zawodowe będziesz odbywał w najlepszych restauracjach
Po ukończeniu szkoły będziesz mógł pracować na stanowiskach : szefa kuchni, doradcy żywieniowego, menadżera, kucharza, technologa, dietetyka, a nawet będziesz mógł założyć własną firmę cateringową. Swoje talenty będziesz mógł rozwijać biorąc udział w bardzo wielu konkursach branżowych ,czy imprezach organizowanych przez naszą szkołę.
Technik hotelarstwa – wybierając ten kierunek nauczysz się profesjonalnie obsługiwać gości hotelowych w zakresie usług zarówno noclegowych, jak i gastronomicznych, turystycznych, rekreacyjnych i konferencyjnych. Będziesz umiał organizować usługi SPA & Wellness. Poznasz zasady zarządzania obiektem hotelarskim. Dowiesz się jak projektować działania marketingowe. Odbędziesz praktyki zawodowe w hotelach i innych obiektach hotelarskich najwyższych kategorii. Bez trudu znajdziesz atrakcyjną pracę w renomowanych obiektach hotelarskich w Polsce i zagranicą.
Branżowa Szkoła I stopnia w zawodzie kucharz - wybierając ten kierunek poznasz techniki sporządzania potraw, napojów, deserów, nauczysz się podstaw technologii gastronomicznej, zdobędziesz podstawowe informacje dotyczące pracy kelnera i barmana. Nauczysz się jak pięknie przygotować i zaaranżować stoły okolicznościowe. Dowiesz się, jak prowadzić usługi cateringowe i założyć własną firmę gastronomiczną. Odbędziesz praktyki w naszych pracowniach gastronomicznych pod okiem znakomitych specjalistów. Swoje talenty będziesz mógł rozwijać biorąc udział w bardzo licznych przedsięwzięciach kulinarno-gastronomicznych i konkursach.
Branżowa Szkoła I stopnia w zawodzie fryzjer – wybierając ten kierunek poznasz zasady technologii fryzjerstwa, stylizacji fryzur, paznokci, makijażu. Nauczysz się wykonywać fryzury użytkowe, wieczorowe i awangardowe. Zdobędziesz umiejętność wykonywania nowoczesnej koloryzacji, strzyżenia, przedłużania i zagęszczania włosów. Odbędziesz praktyki zawodowe w najlepszych salonach fryzjerskich. Będziesz mógł prowadzić własny salon fryzjersko – kosmetyczny lub podjąć pracę w renomowanych zakładach w branży fryzjerskiej.
Branżowa Szkoła I stopnia w zawodzie piekarz, cukiernik i sprzedawca dla młodocianych pracowników - nauka w klasie wielozawodowej trwa 3 lata. Uczniowie, zgodnie ze swoimi zainteresowaniami, wybierają zawód oraz zakład pracy w którym będą odbywały się praktyki zawodowe.
Uczniowie będą zdobywać w szkole jedynie wiedzę z przedmiotów ogólnokształcących, natomiast wiedzę z zakresu wybranego zawodu na okresowych kursach zawodowych organizowanych przez Ośrodki Dokształcania Zawodowego. Umiejętności w wybranych zawodach będą zdobywać podczas nauki zawodu u wybranego przez siebie pracodawcy, przez cały okres edukacji. Nauka zawodu młodocianych pracowników organizowana przez pracodawcę, odbywa się na podstawie zawartej pomiędzy uczniem a pracodawcą, umowy o pracę w celu przygotowania do zawodu.